Hout wordt vaak gebruikt in huis, daar het een prachtige uitstraling geeft en het zeer duurzaam is. Maar is hout geschikt voor in de badkamer, en welk hout kiest u voor een badkamer meubel? Er zijn namelijk zeer veel verschillende soorten hout te kiezen, maar welke is nou echt geschikt voor in de badkamer?

Er bestaan verschillende soorten materialen voor badkamermeubels, zoals massiefhout of plaatmateriaal. Beide zijn geschikt voor in de badkamer, maar beide hebben tevens ook voor- en nadelen.

Massief hout voor in de badkamer

Als u kiest voor een massief houten badkamermeubel, betekent dit dat het gehele meubel uit hout bestaat. Alle natuurlijke houtsoorten kunnen massief zijn. Daar een badkamer een vochtige ruimte is, is tropisch hardhout een goede keuze voor in de badkamer. Dit is een betere keuze dan de fijnere houtsoorten. Hierbij kunt u denken aan eiken, kerselaar, cedar of douglas. Tropisch hardhout soorten zijn onder andere teak, merbeau en jatoba.

De uitstraling van tropisch hardhout is heel echt. Tevens is deze soort hout makkelijk te schuren en te verven. Echter is het wel een dure keuze, zeker ten opzichte van plaatmateriaal. Het hout kan verder ook krimpen en vervormen. Dit gebeurt vaak bij een slechte constructie.

Plaatmateriaal voor in de badkamer

De tweede optie is plaatmateriaal. Dit lijkt veel op hout, maar bestaat slechts voor een klein gedeelte uit hout. Het plaatmateriaal wordt vooral gemaakt van houtresten, bijvoorbeeld van loof- of naaldbomen. Deze worden met kunsthars samengeperst tot een plaat. De afwerking gebeurt met een laag lak, laminaat of melamine. Hierdoor worden meubels die gemaakt zijn met plaatmateriaal, wat minder natuurlijk dan massief hout.

Veelgebruikt plaatmateriaal is HDF, high-density fibreboard of MDF, medium-density fibreboard. Dit lijkt erg op elkaar, het enige verschil is dat bij HDF de materialen dichter op elkaar geperst zijn. Plaatmateriaal is relatief goedkoop en zeer gemakkelijk in onderhoud. Daar staat wel tegenover dat het minder duurzaam is, en ook de authentieke uitstraling mist zoals je bij echt hout wel hebt.

Het onderhoud van houten badkamermeubelen

Als u hebt gekozen voor badkamermeubelen van plaatmateriaal, dan is dit zeer onderhoudsvriendelijk. Hierdoor heeft u er nauwelijks nog omkijken naar. De massief houten meubelen hebben meer onderhoud nodig. Deze moet u eens per jaar behandelen met olie, na een aantal jaar moet het meubel opgeschuurd worden voor het opfrissen van de houtkleur en het schoonmaken moet met een microvezeldoek gebeuren. Hierdoor voorkomt u krassen.

Welke kleur badkamermeubel bij een houten vloer?

Het is ook mogelijk dat u een houten vloer in de badkamer hebt liggen. Maar welke kleur badkamermeubel past hier nou het beste bij? Bij Oak & Solid hebt u verschillende keuzes uit badkamermeubelen, en dus ook in kleuren. Wat denkt u van een prachtig zwart badkamermeubel bij uw houten vloer? Misschien matcht een eiken badkamermeubel wel perfect bij jouw vloer. Bij Oak & Solid kunt u ook uw badkamermeubel helemaal zelf samenstellen. U weet dan zeker dat het meubel perfect bij uw houten vloer past!

Welk materiaal voor een badkamermeubel

Al met al is het met zekerheid te zeggen dat u absoluut hout kunt gebruiken voor uw badkamer. Het is maar net wat u zelf wenst. Wilt u liever een houten vloer met een meubel van ander materiaal? Ook dat is allemaal mogelijk. Kijk naar welk hout uw voorkeur heeft, en schaf een prachtig badkamermeubel aan. U kunt dan weer optimaal genieten van uw badkamer!