Bent u van plan om uw eigen meubels te maken en weet u niet welk soort hout u het beste kunt gebruiken? Wat is beter, MDF of hout? Veel mensen vragen zich dit af en daarom hopen we met dit blog artikel meer duidelijkheid te geven over de twee soorten hout.

Wat is MDF hout en wat is het verschil met massief hout?

MDF staat voor Medium Density Fibreboard en is een type houtvezelplaat dat bestaat uit houtvezels die onder hoge druk en temperatuur met elkaar zijn samengeperst. MDF is vaak goedkoper dan massief hout en heeft een glad oppervlak. Het soort hout kan gemakkelijk worden bewerkt en geverfd. Nadelen van MDF hout is alleen dat het minder duurzaam is dan massief hout en kan opzwellen of kromtrekken als het nat wordt. Standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Uiteraard is het wel handig om het draagvermogen even met een professional te bespreken.

Verschillende soorten MDF

Er zijn verschillende MDF soorten die gebruikt kunnen worden voor het bouwen van bijvoorbeeld meubels. Naast het standaard MDF hout kunt u kiezen voor vochtwerend MDF of brandvertragend MDF. Vochtwerend MDF is handig om te gebruiken voor vochtige plekken en brandvertragend MDF is veiliger in het geval van brand. Voor decoratie kunt u ook gekleurde of gefineerde MDF-panelen gebruiken. De keuze voor een bepaald type MDF hangt af van waar u het voor gaat gebruiken en wat u ervan verwacht.

Wat is massief hout?

Massief hout is gewoon hout dat niet uit verschillende lagen of vezels is samengesteld. Het is dus anders dan samengesteld hout, deze bestaat uit meerdere gelijmde lagen om sterker te worden. Massief hout wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren en bouwwerken, omdat het erg duurzaam is en u het makkelijk kunt bewerken en afwerken naar uw smaak. En als er iets kapot gaat, kan het ook nog eens gerepareerd worden.

De houtsoorten die veel gebruikt wordt voor meubels en andere objecten voor het interieur is massief eikenhout en massief grenenhout. Eikenhout is een hardere en duurdere houtsoort dan grenenhout. Het heeft een fijnere nerf en een meer uniforme uitstraling. Grenenhout is zachter en goedkoper, met meer zichtbare knoesten en een rustieke uitstraling.

Vergelijking MDF en hout

MDF en hout zijn allebei erg populair voor meubels en interieur projecten. Hout kost misschien iets meer, maar ziet er wel natuurlijker uit en gaat langer mee dan MDF. MDF hoeft u niet zo vaak te onderhouden en het gaat niet zo snel kapot door water. Maar u kunt het niet schuren en het ziet er iets minder natuurlijk uit dan hout. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen, hangt af van waarvoor u het nodig heeft en hoeveel u eraan wilt besteden.

Zelf meubels maken MDF of hout, bij Oak & Solid!

Het is ontzettend leuk om zelf uw meubels te maken. Wilt u bijvoorbeeld zelf een kast maken van MDF? Of wilt u liever zelf een badkamermeubel maken? Bij Oak & Solid kunt u gemakkelijk zelf uw meubels samenstellen aan de hand van een configurator. Kies bijvoorbeeld de kleur, aantal lades, wasbak en greepwijze. Aan de hand van uw wensen, zetten wij het meubel in elkaar. U kunt dit allemaal online regelen en kiezen voor bezorging aan huis. Daarna kunt u zelf aan de slag om het meubel in uw huis te plaatsen. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.